ADD positief.nl

Informatie over ADD, Attention Deficit Disorder.


Add Kenmerken

"Wat zijn de kenmerken van ADD?" is een veelgestelde vraag.

Symptomen van Add

ADD is voornamelijk te herkennen aan de manier waarmee mensen met dingen, denk aan problemen, omgaan. Iemand met ADD is terughoudend en reageert soms onverwachts. Ook hebben de meeste mensen die last van ADD hebben vaak stemmingswisselingen. We hebben de meest voorkomende en belangrijkste kenmerken op een rijtje gezet, met een beknopte uitleg:

- Stemmingswisselingen, iemand die vaak erg blij is en later heel anders reageert. Een wisselende stemming is heel erg normaal, dit heft ieder mens wel eens. Bij mensen met ADD komt dit alleen abnormaal vaak voor.

- Kortetermijngeheugen, gisteren iets gedaan hebben en het de volgende dag niet meer weten. Een kortetermijngeheugen is het bekendste kenmerk van ADD. Dit kenmerk is afhankelijk van de periode. Iemand met ADD is in bepaalde periodes veel vergeetachtiger dan in andere periodes.

- Concentratieproblemen, je niet goed kunnen concentreren en vaak bezig zijn met andere dingen die op dat moment niet aan de orde zijn. Als iemand niet goed op zijn stoel kan blijven zitten kan dit een kenmerk zijn. Iemand met ADD zal op momenten dat hij of zij zich moet concentreren bewegen of wiebelen op zijn of haar stoel.

- Ontwijken en uitstellen, schoolwerk of klusjes op het laatste moment proberen te doen. Veel mensen met ADD voelen zich verplicht schoolwerk of andere klusjes zo lang mogelijk uit te stellen. Hierdoor komen ze ook vaak te laat of leveren ze dingen te laat in.

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van ADD. Wel moet er een onderscheid gemaakt worden tutssen primaire kenmerken die direct verbonden zijn aan ADD, en de symptomen die voortkomen uit de gevolgen van ADD. Met het laatste bedoelen we het anders prsteren als gevolg van een negatief zelfbeeld, dat op zijn beur weer is ontstaan door de ziekte ADD zelf. Soms zijn de patronen ook herkenbaar in de familie omdat ADD erfelijk overdraagbaar is, meestal is het ook echter niet het geval. Wanneer het wel herkenbaar is, kan het een opluchting geven dat bijv. afwijkende gedragspatronen bij opa/oma of vader/moeder nu een naam kunnen krijgen, ook al moeten we oppassen om er meteen het etiket ADD op te plakken. Voorzichtigheid is altijd geboden.


add kenmerken, symptomen van add, praten over add

mentaal add, add hersens
ADD is een aangeboren aandoening veroorzaakt door een afwijking in de werking van de neurotransmitters. Dit leidt tot een veranderde activiteit in bepaalde gebieden van de hersenen.